Kauppakatu 35 – tontilla tapahtunutta

Maximi

Tawastin kulman vieressä nykyisen Jyväshovin paikalla oli Toivo Lehtosen herkkukauppa ja kahvila. Opiskelijoilta Lehtosen kahvila sai nimen Maximi, jonka esikuvana oli Pariisin Iloisen Lesken Maxim-kahvila. Pienen kahvilan pehmustetut nojatuolit ja pöytien ylle ripustetut kattolamput loivat paikkaan hienonpuoleisen vaikutelman.

Täyden palvelun hotelli

Alfred Barck perusti hotelliravintola Jyväshovin Kauppakatu 35:een vuonna 1938. Neljässä kerroksessa toimiva hotelliravintola peruskorjattiin 1960-luvulla, minkä jälkeen se tarjosi asiakkailleen muun muassa 120 hotellihuonetta, kaksi loistohuonetta, kaksi saunaa, uima-altaan, biljardisalin, aulabaarin sekä tanssiravintolan kabinetteineen ja rulettihuoneineen.

Hotelli Jyväshovi kesällä 1950. Kuva Keski-Suomen museo.

Hotelli Jyväshovi kesällä 1950. Kuva Keski-Suomen museo.

Halkopinojen tilalle lämmintä sisätilaa

Hotelli Jyväshovin sisäpihalle rakennettiin 1990-luvulla lasikatto ja siitä tehtiin valoisa sisätila. Sisäkadulle levittäytyvien ravintolapöytien ja pienten kauppaliikkeiden välistä pääsee Torikeskukseen, joka on yksi Jyväskylän keskustan suurista kauppakeskuksista. Vielä 1950-luvulla samalla pihalla kilpailivat tilasta autot ja lämmityspuut.

Hoviraitti 2012. Kuva Jussi Jäppinen.

Hoviraitti 2012. Kuva Jussi Jäppinen.

Ralliautoja ja valtiovieraita

Vuodesta 1951 säännöllisesti järjestetyt Jyväskylän suurajot syntyivät Jyväshovin hotellin johtajan Pentti Barckin aloitteesta. Jyväshovi olikin pitkään rallien keskeisin tukikohta tuoden Kauppakadulle kilpa-autoja ja paraateja kaupunkilaisten ja rallivieraiden ihailtavaksi. Myös korkeiden valtiovieraiden autojonot tulivat kaupunkilaisille tutuiksi Jyväshovin edessä.

Valtiovieraita Jyväshovissa 1960-luvulla. Kuva Keski-Suomen museo.

Valtiovieraita Jyväshovissa 1960-luvulla. Kuva Keski-Suomen museo.

Sama maisema 50 vuotta myöhemmin. Kuva Jussi Jäppinen.

Sama maisema 50 vuotta myöhemmin. Kuva Jussi Jäppinen.

Tanssit keskustassa

Tanssiravintola Jyväshovissa esiintyi ajan tavan mukaan 1960-luvulla tanssiorkesterien ja solistien lisäksi erilaisia esiintyviä taiteilijoita, joista streptease-tanssijat olivat suosituimpia. Sittemmin Jyväshovi on tunnettu lähinnä varttuneemman väen tanssipaikkana, jollaisena se on keskusta-alueella ainoa laatuaan.

 

Tontti nykypäivänä Tontin vaiheita Seuraava tontti