Kauppakatu 41 – tontilla tapahtunutta

Talo koivikossa

Ennen Vaherton punaista tiilitaloa Kauppakatu 41:ssä oli runoilija Irene Mendelinin koti ”Koivikko”, jonka piha oli täynnä vehreätä kasvustoa. Tiilitalon rakennustyöt aloitettiin pian sen jälkeen, kun kauppa oli solmittu Mendelinin kanssa maaliskuussa 1927.

Mendelinin talo rehevän kasvuston keskellä. <br /> Valokuvaamo Päijänne. Kuva Keski-Suomen museo.

Mendelinin talo rehevän kasvuston keskellä. Valokuvaamo Päijänne. Kuva Keski-Suomen museo.

Moderni kerrostalo

Ensimmäisen suunnitelman uuden kerrostalon rakentamiseksi tontille teki arkkitehti Alvar Aalto vuonna 1926. Hanke ei kuitenkaan toteutunut. ”’Koivikon’ kohdalle kohoaa palatsi” uutisoi Keskisuomalainen tiilitalon rakentamisesta 10.11.1927. Rakennushanke oli niin suuri ja moderni, että sanomalehti kirjoitti tarkan kuvauksen valmistuvan talon ominaisuuksista. Maininnan saivat muun muassa kaikille talon asukkaille kuumaa vettä pumppaava järjestelmä, liikehuoneistoja varten asennettavat valomainokset ja viimeisintä tekniikkaa oleva hissi.

Keskisuomalainen 10.11.1927.

Keskisuomalainen 10.11.1927.

Alvar Aallon suunnitelma Kauppakatu 41:n uudeksi kerrostaloksi vuonna 1926.  Alvar Aalto -museo.

Alvar Aallon suunnitelma Kauppakatu 41:n uudeksi kerrostaloksi vuonna 1926. Alvar Aalto -museo.

Musta Karhu

1920-luvun lopulla rakennetun Vaherton punaisen tiilitalon alakerrassa toimi IKL:n ylläpitämä kahvila Musta Karhu. Poliittisesti värittynyt kahvila houkutteli halvoilla hinnoillaan IKL:n kannattajien lisäksi myös nuorisoa. Pianolla säestettiin niin puolueen omia kuin nuortenkin suosimaa musiikkia. Työväen musiikkia siellä ei kuitenkaan soitettu. Musta Karhu ja melkein vastapäätä sijainnut työväentalo muodostivat Kauppakadun alapäähän poliittisesti sähköistynyttä ilmapiiriä varsinkin 1930-luvun alussa Lapuan liikkeen aikana.

Vihdoin viinaa

Sähköistynyt oli tunnelma myös huhtikuun viidentenä päivänä 1932 kello 10, kun pitkän kieltolain aika päättyi. Tiilitalon aukion puoleisessa päädyssä sijainneen alkoholiliikkeen ovien avaamista tuli seuraamaan satoja kaupunkilaisia ja vähän kauempaakin tulleita.

Alkoholiliikkeen aukeamista odotetaan tiilitalon päädyssä huhtikuussa 1932. Kuva Keski-Suomen museo.

Alkoholiliikkeen aukeamista odotetaan tiilitalon päädyssä huhtikuussa 1932. Kuva Keski-Suomen museo.

 

Maanviljelyskauppa Oy:n ilmoitus. Keski-Suomen puhelinluettelo 1943.

Maanviljelyskauppa Oy:n ilmoitus. Keski-Suomen puhelinluettelo 1943.

 

Tontti nykypäivänä   Tontin vaiheita   Seuraava tontti